Chłopcy wicemistrzami w turnieju międzypowiatowym.

W rozegranym dzisiaj turnieju finałowym międzypowiatowch igrzysk młodzieży szkolnej w piłce siatkowej uczniowie ZSP w Międzyborowie zajmują ostatecznie drugie miejsce. W grupie B wygrywamy że szkołą z Mszczonowa oraz Raszyna, w półfinale pokonujemy Stare Babice a w finale ulegamy ostatecznie zespołowi z Raszyna.

Naszą szkołę reprezentowali:
Hubert Rodak 8d
Bartek Bombiński 8f
Jakub Szymańczak 8b
Nikodem Ołdakowski 8f
Szymon Mordarski 8f
Bartek Kruszewski 8a
Aleksander Ochnicki 8c
Igor Mitrowski 8b
Maksymilian Petrykowski 8f
Dorian Perzyna 8f
Franek Ejlasiak 7b

Opiekunem w czasie zawodów był Tomasz Malewski który tak skomentował występ chłopaków: Cieszymy się z drugiego miejsca chociaż apetyty mieliśmy większe, w meczu finałowym zabrakło nam koncentracji w końcówce pierwszego seta gdzie odrobiliśmy stratę ze stanu 22:19 do 22:22 i wpadły nam dwa bezpośrednie pkt z zagrywki przeciwnika. Drugi set zaczęliśmy źle,podłamani wynikiem pierwszego i nie udało nam się dogonić przeciwnika. Na pewno widać duży postęp w grze drużyny względem poprzedniego turnieju, zagraliśmy lepiej zagrywka i popełniliśmy znacznie mniej ,,głupich,, błędów w grze. Cieszy zaangażowanie chłopaków i to że drużyna zbudowana z chłopców trenujących siatkówkę uzupełniona osobami nie trenującymi potrafiła wygrywać długie wymiany. Gratulujemy drużynie z Raszyna i życzymy powodzenia w Ostrołęce!

TM




Zaproszenie




Wycieczka do Komorowa

W dniu 14 kwietnia 2023 r. uczniowie klas 5a, 5b, 5c, 5d, pod opieką p. Iwony Maciejewskiej, p. Renaty Kaliszuk i p. Jolanty Cymerman, uczestniczyli w warsztatach “Master Chef” zorganizowanych przez Manufakturę Przygody w Komorowie. Kulinarną przygodę uczniowie rozpoczęli od zapoznania się z historią oraz procesem tworzenia pizzy.  Młodzi kucharze otrzymali również fartuchy, wałki, stolnice, składniki i dodatki smakowe do wykonania swojej pizzy. Wyposażeni w wiedzę i niezbędne akcesoria każdy własnoręcznie przygotował skomponowany przez siebie włoski przysmak. Po wypieczeniu autorskich “dań” odbyła się wielka uczta i degustacja.
Kolejnym punktem programu były zajęcia ruchowe na świeżym powietrzu. Uczniowie pod okiem animatora wykonywali różne zadania wymagające od nich dobrej integracji, współpracy, wysiłku, zręczności, a czasem sprytu i cierpliwości.
Następnie odbyły się warsztaty wyrabiania mydła, podczas których każdy stworzył mały upominek. Glicerynowe mydełka o wyjątkowych kształtach pobudziły kreatywność każdego ucznia. Ich wykonanie było nie lada frajdą, a efekt robił wrażenie. Podsumowaniem tych zajęć był internetowy quiz sprawdzający zdobyte wiadomości.
Ostatnim punktem programu były warsztaty decoupage, czyli zajęcia polegające na dekorowaniu drewnianych kształtów. Wzorzyste serwetki przy użyciu odpowiedniej ilości lakieru zdobiły wyjątkowe dzieła – kwiaty i zajączki wielkanocne. Uczniowie wytwory swojej pracy zabrali ze sobą do domu.

Każdy uczestnik wycieczki znalazł w tym dniu coś dla siebie, zdobył umiejętności i wiedzę, które będzie mógł wykorzystać w życiu codziennym.




Apel Wielkanocny klas 1-3

Dnia 3 kwietnia  odbył się w naszej szkole Apel Wielkanocny klas 1-3. Było barwnie, wesoło , a nawet mokro.

Uczniowie przybliżyli tradycje wielkanocne począwszy od Niedzieli Palmowej poprzez  Wielki Tydzień,

aż do Lanego Poniedziałku zwanego Śmigusem-Dyngusem. Nie zabrakło pięknie wykonanych piosenek. Atrakcją był żywy kogut, którego wg dawnych zwyczajów wozili  na wózku chłopcy-dyngusiarze zbierając dyngus od gospodyni.

Publiczność została symbolicznie  polana zgodnie z tradycyją- staropolskim obyczajem w Wielkanocny Poniedziałek polewamy się nawzajem.

Całość dopełniły piękne dekoracje i rekwizyty. Za apel odpowiedzialni byli uczniowie klas drugich z wychowawcami Panią Bożeną Jakubowską, Panią Beatą Majchrzak, Panią Dorotą Frączek i Panią Aleksandrą Gawronek-Brudko.




Apel Wielkanocny

https://szkola.miedzyborow.pl/podstawowa/wp-content/uploads/2023/04/a1.mp4

Dnia 4 kwietnia b.r. odbył się w naszej szkole uroczysty Apel Wielkanocny. W czasach, gdzie człowiek skupia się raczej na zewnętrznej oprawie Świąt, zwrócono myśl ku temu, co jest w Wielkanocy najistotniejsze, co pozwoliło zastanowić się nad Zmartwychwstaniem Chrystusa.
Piękne recytacje, nastrojowa muzyka i poruszająca pantomima w wykonaniu uczniów
klasy 8B wprowadziły wszystkich w wyjątkowo świąteczny nastrój. W apelu brali również udział uczniowie klas 6A, 6B, 6C oraz 6D. Wrażenia muzyczne zapewnił nam chór szkolny pod przewodnictwem Iwony Maciejewskiej. Nauczycielami odpowiedzialnymi za przygotowanie uroczystości byli: Katarzyna Dłużnik, Alicja Prośniewska – Witczak, Agnieszka Płotka oraz Katarzyna Ruszkowska.

https://szkola.miedzyborow.pl/podstawowa/wp-content/uploads/2023/04/a2.mp4

Na zbliżające się Święta Wielkanocne życzymy wszystkim radosnego spotkania ze Zmartwychwstałym Chrystusem.

Niech symbol Baranka – Ofiary, święconka na Wielkanocnym Stole i kolorowe pisanki rozproszą nasze smutki, umocnią serca, pozwolą radować się zwycięstwem Jezusa i śpiewać radosne ALLELUJA!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 50%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Katarzyna Ruszkowska




Życzenia Wielkanocne,

Z okazji Świąt Wielkanocnych
składamy wiosenne życzenia,
aby w czas Święta Paschy w Waszych sercach,
rodzinach i domach zagościła radość, spokój
i wielka nadzieja odradzającego się życia.

Pracownicy Zespołu Szkół Publicznych

Z okazji Świąt Wielkanocnych
składamy wiosenne życzenia,
aby w czas Święta Paschy w Waszych sercach,
rodzinach i domach zagościła radość, spokój
i wielka nadzieja odradzającego się życia




Zajęcia z gotowanie, lekcja angielskiego

W dniach 23 i 29 marca uczniowie klas ósmych wzięli udział w zajęciach z gotowania, które były elementem lekcji języka angielskiego. Projekt ten odbył się w ramach tzw. Laboratoriów Przyszłości z wykorzystaniem sprzętu zakupionego na ten cel. Uczniowie przygotowali wszystkie produkty samodzielnie (nawet pieczywo czy makaron) z przepisów sporządzonych w języku angielskim. Wszyscy uczestnicy wykazali się dużą kreatywnością i talentem kulinarnym. Uczniom bardzo podobała się lekcja w takiej formie, a szczególnie część degustacyjna.

Michał Fryzowski